Gelderlander 27 juni: Velperparc

https://www.gelderlander.nl/arnhem/onrust-over-bouwplan-aan-novalaan~a3b99912/

 

Onrust over bouwplan aan Novalaan

ARNHEM – De smalle Novalaan is geen ontsluitingsweg. Vinden de bewoners. Dus komen ze in het geweer tegen een omvangrijk bouwplan op het voormalige Akzo-terrein.

In de Arnhemse wijk Plattenburg is grote onrust ontstaan over het plan Nova Velperparc van ontwikkelaar Velperparc BV. Het gaat om 36 appartementen op het voormalige Akzo-terrein aan de Novalaan. De buurt is vooral ontstemd over de geplande ontsluiting van het privéparkeerterrein bij het complex. Dat wordt aangelegd aan de kant van de Novalaan.

Volgens buurtbewoners heeft de gemeente Arnhem in het verleden toegezegd dat er geen in- en uitgang zou komen aan de Novalaan, een zijstraat van de Oude Velperweg. Enkele bewoners hebben de gemeente een brief gestuurd. Zij willen opheldering over de gang van zaken.

Uitzoeken

Gemeentelijk projectmanager Patrica Twente heeft de brief ontvangen. ,,Ik ga uitzoeken hoe het zit. Maar hoe dan ook, de toekomstige woningen zullen bereikbaar moeten zijn”, aldus Twente via een woordvoerder.

Volgens Rob Dijkman van ontwikkelaar Velperparc voorziet het bestemmingsplan  in een ontsluiting aan de Novalaan. ,,Het bestemmingsplan uit 2015 is het vertrekpunt geweest voor Nova Velperparc.”

Een alternatieve ontsluiting is als gevolg van de  diverse, private en versnipperde grondeigendommen in het gebied niet mogelijk, aldus Dijkman. Hij is niet op de hoogte van eventuele beloftes richting omwonenden.

In de Nota Ontwikkelingsvoorwaarden Akzo-gebied van april 2007 staat dat er voor autoverkeer wordt uitgegaan van een gebiedsontsluiting aan de Velperweg. Toen waren er al bouwplannen voor delen van het terrein, dat ligt ingeklemd tussen de spoorlijn, Beeldhouwerstraat/Novalaan, Vosdijk en Velperweg.

Overrompeld

De bewoners voelen zich overrompeld door het plan Nova Velperparc. Dijkman stelt dat het plan begin dit jaar aan leden van de wijkraad is gepresenteerd. Daarnaast is er op initiatief van Velperparc in mei een inloopavond voor omwonenden gehouden .

De bouwhoogte van het complex wordt drie- en vierlaags. Het gebouw komt te staan in het verlengde van een appartementencomplex aan de Novalaan. De bouw begint in oktober. De oplevering wordt eind volgend jaar verwacht.

Omwonenden zijn  bang voor parkeeroverlast. Op het terrein komen 44 parkeerplaatsen. Zij vrezen dat dit niet voldoende is voor de bewoners van het appartementengebouw en voor het bezoek dat zij zullen ontvangen. Volgens Dijkman is de vrees ongegrond. ,,Conform de parkeernormering wordt op eigen terrein een parkeergelegenheid met voldoende parkeerplaatsen voorzien.”

Overlast

Daarnaast zijn omwonenden bang voor overlast van auto’s van en naar het parkeerterrein. Zij vinden dat toekomstige bewoners gebruik moeten maken van de hoofdontsluiting van het terrein aan de Velperweg, dat de afgelopen jaren verschillende keren van eigenaar is veranderd.

Een aantal bewoners heeft een brief gestuurd aan buurtbewoners. Daarin staat informatie over mogelijkheden voor het eventueel aantekenen van bezwaar.

Hoeveel woningen worden neergezet op het aangrenzende gedeelte van het voormalige Akzo-terrein is niet bekend. Dat moeten de eerste verkenningen uitwijzen. Klok-Bouwontwikkeling en BPD verwachten over een half jaar met meer concrete plannen te komen. Voor 2020 zijn er geen bouwactiviteiten te verwachten.

Dit bericht is geplaatst in Bouwontwikkelingen, Velper Parc. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *