Interview met straathoekwerker Peter Delwig

Vanuit het wijkteam

 Interview met straathoekwerker Peter Delwig

Peter werkt als straathoekwerker voor Pactum Rijn-side. Op eigen initiatief rijdt hij met zijn scooter door de oude volksbuurten. En dus ook door de Geitenkamp.

“Ik bouw contacten op met mensen met problemen” legt hij uit. “Door aanwezig en herkenbaar te zijn kunnen mensen me gemakkelijk vinden.”

Peter is ervaringsdeskundige, naar eigen zeggen. Hij groeide op in Broek, waar hij als jongere “alles deed wat God verboden heeft”. Zo zag hij veel van zijn vrienden uit die tijd afglijden en niet meer boven komen. Zelf heeft hij het gered en voelt het nu als zijn roeping om mensen bij te staan die het moeilijk hebben.

Zijn eerste doelgroep zijn jongeren. Dat is immers de groep die hij vanuit zijn verleden goed kent. “Veel van mijn vroegere vrienden zijn helemaal weggegleden, dat wil ik voor deze jongeren helpen voorkomen” zegt Peter.

Zijn ogen glanzen als hij over zijn werk vertelt. “Het is een roeping, zo kun je dat wel noemen!” zegt hij, “Ik ben er dag en nacht mee bezig, het is geen van 9 tot 5 baan. Ik werk als anderen vrij zijn, zoals ‘s  avonds en in het weekend.”

Inmiddels is Delwig al twintig jaar aan het werk als straathoekwerker, zodat veel van de jongeren die hij vroeger begeleidde inmiddels zelf ouders of grootouders zijn. “Vroeger deed ik mijn werk in de anonimiteit, maar dat gaat nou niet meer.” vertelt hij. Vandaar dat hij contact zocht met de Wijkkrant, nu wil hij graag dat iedereen hem kent.

“Je herkent mij gemakkelijk, aan die scooter, en ook aan mijn rode hoofd. “Die man met die rooie bol, die grote, zeggen ze in de wijken.”

Peter Delwig wil de drempel verlagen voor mensen met problemen die niet zo gauw aan de bel trekken. Hij heeft engelengeduld, veel mensenkennis en hij kan goed luisteren. Hij werkt ook nauw samen met de wijkteams, als het om psychische problemen gaat moeten die er al snel aan te pas komen. “Dat zie je steeds meer, door de bezuinigingen” Verder wordt Peter vaak getipt door buren. “Hee tomaat, volgens mij gaat het niet zo goed met die en die” zeggen ze dan, dan gaat Peter kijken of hij contact kan leggen.

Uiteindelijk lukt het vaak om mensen te helpen, daar doet Peter het voor.

Dus ben of ken je iemand met ‘stille problemen’, meld je dan bij Peter.

Zijn e-mailadres is: P.Delwig@pactum.org, telefoon : 06-43728049

 

Dit bericht is geplaatst in Wijkteam. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *