Status vervuiling grondwater omgeving Schaapsdrift

26-7-2018

De beantwoording vanuit de gemeente op de navraag wat de status is van de grondwater vervuiling op de Schaapsdrift e.o. Deze vervuiling is op internet ook in te zien bij de gemeente arnhem op de volgende website. Zie ook de PDF onderaan dit bericht.

 

“In antwoord op uw mail van gistermiddag kan ik u het volgende berichten: met regelmaat (jaarlijks) worden de waarden gecontroleerd en vindt er een evaluatie plaats. Bijgevoegd is een brief van mij (vanuit mijn rol als bevoegd gezag) aan de opdrachtgever van de sanering (een collega van mij) met de resultaten van de laatste monitoring ronde die in 2017 plaats heeft gevonden en ons oordeel daar op.

Waar de brief in het kort op neer komt is dat de grondwatersanering, die overigens pas in 2008 is gestart en nu dus 10 jaar draait, gedimensioneerd is op een vracht van 238 kg puur product aan verontreiniging maar dat er inmiddels reeds 382 kg verontreiniging is verwijderd en dat er zich naar schatting nog 68 kg puur product verspreid in het grondwater beging. Als gevolg van de oorspronkelijke onderschatting van de verontreinigingssituatie en enkele tegenvallers met betrekking tot de onttrekkingsdebieten (geringere onttrekkingshoeveelheden met lagere snelheden dan beoogd) duurt de sanering langer dan bij goedkeuring van het saneringsplan in 2007 is voorzien. Het leeuwendeel van de verontreiniging is echter inmiddels verwijderd. Maar juist het laatste deel is lastig te verwijderen omdat het gaat over geringe concentraties verspreid over een groot gebied zoals u in uw mail al aangaf.

Ondanks deze tegenvallers zijn de resultaten dusdanig bemoedigend dat wij voornemens zijn de onttrekking in stand te houden zolang de huidige zuiverings-installatie nog functioneert en naar de huidige inzichten zal de actieve grondwatersanering nog tot medio 2025 moeten worden voortgezet.

Hopelijk bent u hiermede voldoende geïnformeerd.”

resultaatbrief 2017

 

Dit bericht is geplaatst in Vervuiling Schaapsdrift. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *