Buurtoverleg AKZO ontwikkelingen 19 november a.s.

Afgelopen woensdag is er een bijeenkomst geweest met Gemeente, ROC, Ping groep en een afvaardiging Plattenburg en Molenbeke.  De Enka ontwikkelingen zijn hierbij niet besproken. De Klok/BPD hebben aangegeven nog niet zover te zijn.

Status is dat het ROC op het punt staat om de definitieve overeenkomsten met de Ping Groep af te sluiten. De verbouw plannen en verhuizing op het terrein zelf van Teijin zullen als eerste plaatsvinden. Daarna (of parallel) zal de nieuwbouw van het ROC starten. Het eerste deel van het ROC moet zomer 2020 in gebruik genomen gaan worden (1200 studenten in de nieuwbouw).

Met een aantal betrokkenen zijn we al een tijdje bezig om te kijken wat dit allemaal voor de wijk gaat betekenen. We horen ook dat er meer vragen zijn vanuit de wijk, en daarom hebben we besloten om te kijken of we een avond kunnen organiseren, breder voor de wijk en geïnteresseerden.

Let wel: er is dus nog steeds niet bekend wat de de Klok/BPD wil gaan doen, en een deel van de verkeersontsluitingen is daarmee dus nog steeds niet bekend.

De fasering van de diverse ontwikkelingen is een probleem op dit moment voor Plattenburg. De kans dat juist deze fasering uiteindelijk voor parkeer en verkeersoverlast gaat zorgen in Plattenburg is aanwezig.

Waar we rekening mee moeten gaan houden:

  • Enka zal deels willen ontsluiten voor auto en langzaam verkeer. Ook hierbij kan Plattenburg (par)(ver)keer overlast in de wijk verwachten.
  • ROC krijgt 3000 studenten, waarvan 2500 continue aanwezig. Dat zijn 5000 extra verkeersbewegingen van openbaar vervoer (o.a. station Presikaaf), fiets, bromfiets etc. Dit komt over de Velperweg, Vosdijk en deels door Plattenburg (Maria van Gelre, Plattenburgerweg). Idee is namelijk wel om het AKZO terrein te ontsluiten voor langzaam verkeer op de Novalaan/Beeldhouwerstraat. Men heeft echter geen enkel idee hoeveel langzaam verkeer wij als wijk mogen verwachten.
  • De student bewegingen kunnen verkeersveiligheidsproblemen geven, bijvoorbeeld ook bij de Jozef Sarto school in de ochtend.
  • Ook kan er overdag parkeeroverlast ontstaan door het ROC (zij hebben 280 parkeer plaatsen, alleen voor medewerkers. Studenten zijn uitgesloten, maar bijvoorbeeld autotechniek 4e jaars hebben vaak wel een auto. Plekken om te parkeren: Vosdijk, Plattenburg of Molenbeke.
  • Overlast door studenten in en door de wijken (o.a. zwerfvuil)

Dit zijn genoeg redenen om elkaar toch eerder te treffen en te kijken hoe de wijk zelf kijkt naar de komende ontwikkelingen en wat we hiermee kunnen en willen doen. 

We hebben voor de wijk avond ook geen uitgebreide informatie namens de ontwikkelaars of Gemeente. Wel kunnen we toelichten wat wij tot nu toe weten en kunnen we met elkaar de punten verkeer e.d. bespreken en bepalen hoe we verder om willen gaan vanuit de wijk met de ontwikkelingen.

De beide verslagen van de bijeenkomsten gegeven door Gemeente en Ping Groep volgen nog en publiceren we op de website. De Ping Groep zal deze nog aanleveren.

De Ping Groep en Gemeente hebben aangegeven om in januari 2019 een uitgebreide bijeenkomst te willen plannen voor de omliggende wijken. Hierbij zullen zij ook alle bewoners gaan uitnodigen.

19 November 2018 19:30 Buurthuis Plattenburg (johan van arnhemstraat 1a)

met vriendelijke groet,

Rik, Dirk, Wilbert, Frank

Dit bericht is geplaatst in Bouw Enka terrein, Bouwontwikkelingen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *